Search:

Ben bouwen

Ben bouwen met een sterke raadgever

Ons team levert een totaalconcept voor BEN bouwen en verbouwen. Europa bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bijna energieneutraal moeten zijn. BEN woningen verbruiken een minimum aan energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en halen hun energie uit hernieuwbare bronnen. In België is er ongetwijfeld nog een pak werk aan de winkel om deze Europese doelstelling te bereiken. Wat betekenen die veranderingen voor de bouwer? En vooral: wat gaat een renovatie of nieuwbouw ons kosten?

Ben villa bouwen

Kom even praten bij ons op kantoor te Oudenaarde of Gent, wij bieden uw advies, tips en inspiratie! Kies en vergelijk uw type villa. Kies je voor eigen vrijstaande woning, een pastoriehuis, een villa met rieten dak, of zie je meer de Amerikaanse stijl of een landelijke villa zitten. De bouw van uw droomhuis in begint hier! Want een villabouw doe je in vertrouwen!

Ben bouwen straks alleen nog voor de happy few

Wie vandaag een nieuwe woning wil neerpoten, heeft maar best een joekel van een spaarpot. In aanloop naar 2021 worden de energie-eisen elke twee jaar een pak strenger. De investeringen die daarvoor nodig zijn, krijgen we die straks nog wel betaald?

Iedereen is het erover eens. We moeten energiezuiniger bouwen, verbouwen en wonen. De eisen van Europa zijn dan ook duidelijk: 20 % minder CO2-uitstoot, 20 % minder energie verbruiken en 20 % meer hernieuwbare energie opwekken. Het doel is heilig, maar de weg tot dat doel wordt steeds hobbeliger. Een enquête van het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) wijst namelijk uit dat architecten zich alsmaar meer zorgen maken. Vanaf 2021 moet een nieuwbouw een E-peil van 30 halen (BEN, bijna-energieneutraal). Dat is nog maar een dikke drie jaar. Vandaag ligt de norm op E50. In 2015 was dat nog E60. "Een derde van de architecten heeft al ervaring met BEN-bouwen. Maar de aannemers en bouwheren hinken nog achterop: slechts 5 % blijkt op de hoogte van de toekomstige eisen."

BENoveren

De Vlaamse regering trekt volop de kaart van het BENOveren. Maar is dat wel voldoende? Toch niet, oordeelt Dialoog vzw na een vergelijkende analyse.

De Vlaamse regering wil dat tegen 2050 alle bestaande woningen even energiezuinig zijn als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag. Daarom trekt de overheid volop de kaart van het BENOveren. Maar is dat wel voldoende? Dialoog, een vzw die sensibiliseert rond duurzaam bouwen, vergeleek de BENOvatie-doelstellingen van de Vlaamse overheid met de EPB-eisen voor nieuwbouw. Conclusie: “Voldoen aan een van de drie BENOvatie-doelstellingen maakt jouw bestaande woning niet even energiezuinig als een nieuwbouw, laat staan een BEN-woning.” Dialoog stelt daarom voor om de energieprestatie-eisen van bestaande woningen op het niveau te leggen van een bijna-energieneutrale nieuwbouw. Hieronder lees je een ingekorte versie van het artikel dat eerder verscheen in magazine De Koevoet.

Eisen voor ben nieuwbouw woningen

Nieuwbouwwoningen moeten aan EPB-eisen (eisen op vlak van energieprestatie en binnenklimaat) voldoen. Voorlopers leggen de lat hoger en bouwen een bijna-energieneutrale (BEN) woning. Tegen 2021 moet elke nieuwe woning aan de BEN-eisen voldoen. Wat we onder ‘een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag’ moeten verstaan, een BEN-woning of een woning die voldoet aan de huidige wettelijke energieprestatie-eisen, wordt in de BENOveer-campagne niet verduidelijkt. Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de EPB-eisen. Foto: Willco Products N.V. Voorlopers leggen de lat hoger door vandaag al BEN te bouwen. Foto: Blavier Qua luchtdichtheid worden er vandaag geen eisen opgelegd, zelfs niet voor BEN-woningen. Foto: Duco Ventilation & Sun Control Een ge-BENOveerde woning met een E-peil van 60 is niet even energiezuinig als een nieuwbouwwoning en al helemaal niet als een BEN-woning. Foto: Architektuurburo ABRO bvba De specialisten van Dialoog pleiten ervoor om de eisen voor renovatie op hetzelfde niveau te brengen als die voor nieuwbouw. Foto: Belisol ramen en deuren Tegen 2050 moeten 2,7 miljoen woningen in Vlaanderen energetisch gerenoveerd worden. Foto: Livios Vergunningsplichtige werken aan bestaande woningen moeten, afhankelijk van de aard van de werken voldoen aan de EPB-eisen voor renovatie of voor ingrijpende energetische renovatie. Los van de categorie van werken, en onafhankelijk het feit of de werken vergunningsplichtig zijn of niet, kunnen verbouwers zich nu ook als voorloper profileren, door te voldoen aan de BENOvatie-doelstellingen. Net zoals bij de BEN-eisen voor nieuwbouw, is het de bedoeling de BENOvatie-doelstellingen op termijn te verplichten.

Mijn Huis Mijn Architect: BEN-woning in Aartrijke

De typologie van de voormalige boerderijwoning wordt op een hedendaagse manier ingezet om de gewenste uitbreiding te schenken. 2 volumes met zadeldak worden er tegenaan geschoven. Schoorsteenvormige daklichten brengen licht en zicht of maken de luchtafvoer van de warmtepomp mogelijk. U kunt deze bijzondere woning in Aartrijke (West-Vlaanderen) bezichtigen tijdens het weekend van 23 en 24 september tijdens Mijn Huis Mijn Architect 2017. Oud en nieuw werken samen maar blijven leesbaar: de oude bakstenen buitenmuur in de inkom, de nieuwe trap herinnert aan de oude vermolmde trap. De steunberen en stroken in baksteen in de vloer en de dubbele hoogte in de leefzone getuigen van de indeling van de schuur. De nieuwe volumes zijn in hout. Een zinken dak verbindt het geheel. Naast het vervangen van het oude schrijnwerk door nieuwe ramen, wordt het oude volume extra geopend naar het landschap. Mits het aanpassen van een lichte wand is de garage omvormbaar tot een werkruimte en de inkom kan wachtzaal worden met toilet (of slaapkamer en badkamer). De woning wordt zo een lage energiewoning, met een warmtepomp lucht-water met vloerverwarming en radiatoren en fotovoltaïsche cellen op het dak. Sleutel op de deur bouwen

Tags - Rijschool den Haag - ramen en deuren - bedrijfsfilm - opkoper lamborghini - Opkoper schadewagens